sobota 14. února 2015

Proč navštívit výtvarné a kreativní kurzy?

Proč navštívit kurz šperku, když internet je návody zahlcen?


Proč jít na kurz, když mohu návod najít na internetu?


Na tuto otázku mám hned několik odpovědí.
Z praktického hlediska nemusíte kupovat materiál, který většinou musíte zakoupit ve větším množsvtí, než využijete, nebo schánět nářadí a pomůcky. Také nemusíte řešit prostory a uklízet :-D
A pak tu máme pohled lidštější. Jde nejen o výrobu jako takovou, ale i strávení času s fajn lidmi. Posedíte, popovídáte si u kávy a ještě si něco odnesete. A pak, práce jde hned lépe od ruky, když na to není člověk sám :-)

 

Máte nějaký praktičtějsí příklad?


To je jednoduché. Ať už vezmeme jednu z menších dílniček, například Saténové květy, či větší kurz "Velký kurz sypaného smaltu", jednoduché výpočty nám lehce ukáží, že účastník je na tom i jen z finančního hlediska lépe, než kdyby si koupil výrobek na internetu, přímo od výrobce. Kamené obchůdky ani zmiňovat nebudu, tak jsou výrobky často o dost dražší, pochopitelně.

Například dílnička "Saténové květy" ... Na tomto mém kurzu, si vyrobíte až tři květy ze saténu a organzy. Cena je 150 Kč za účastníka, přičemž ještě mívám na sourozence či tvořivý doprovod slevy. Podíváte-li se na internet, jeden výrobek se dvěma květy stojí 100 – 150 Kč. A to nepočítám poštovné. Na kurzu si vyrobíte bohatě zdobené květy hned 3, tedy 2 - 3 výrobky za cenu 1 koupeného jinde. Takže 3 šperky či doplňky za 150 Kč!

A pokud to jako důvod nestačí, mohu zmínit, že ani nemluvím o mém času a nájmu za prostor, který musím platit.

U větších a dražších kurzů je tomu podobně. Třeba "Velký kurz na sypaný smalt" zaplatí účastník 500 Kč. Ano i na tuto techniku najdete návod na internetu a ani materiál není problém sehnat. Ale.... Na kurzu máte prostor až pro 6 hodin tvoření a vše, co si uděláte, si odnesete domů. Takže není výjimkou, že si účastnice odnáší až 3 sady šperků (tedy 6 kusů) a nějakou tu lžičku či jinou drobnost. Takže ať počítáte jak počítáte, i kdyby jste sehnali takovýto šperk za 100 Kč, jste na 600 Kč. Dál počítat asi ani nemusím ...


 

Takže vlastně proděláváte?


Většinou je to tip ťop. Dělám to hlavně ze zájmu. Ale je pravda, že jen kurzy by mě neuživili. Jak říkám nejde o to, zda je to lehká či složitá technika, zda se dá návod najít na internetu či ne. Ale jde hlavně o příjemné tvořivé odpoledne. A pokud výrobky darujete někomu blízkému, budete mít radost hned dvakrát :-)

 

Dá se říci, že individuální kurzu u Vás v dílně se Vám vyplatí víc, než ty, co pořádáte jinde?


Všechno má své pro a proti :-)
Individuální kurzy jsou výhodnější pro mě i pro účastníky, neboť se mohu věnovat jen jim. Jsou pro 1 až maximálně 5 účastníků. Mně odpadá stěhování věcí a nájemné. Ale zase účastníci mohou využít všechno v mé dílně i to, co na kurzy většinou neberu. A další velké plus je to, že jsem více flexiblilní a mohu kurzy přizpůsobit času účastníků či dokonce "ušít kurz na míru".




Toto jsou časté otázky, které mi lidi na kurzech pokládají. Je jich víc a tak Vám brzy napíši další. Máte-li Vy nějaké dotazi, naváhejte a napište mi je :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat